Disney nu volledig in controle bij Hulu

Disney en Comcast hebben net bekendgemaakt dat Disney per direct de volledige controle heeft overgenomen in Hulu. Disney en Comcast zijn een zogenoemde “put/call” overeenkomst aangegaan over de 33% in aandelen die NBCUniversal heeft van Hulu.

Onder de overeenkomst is Comcast in staat om op zijn vroegst Januari 2024 Disney te verplichten de aandelen van Hulu over te kopen. Disney kan vanaf dezelfde datum NBCUniversal verplichten om de aandelen aan Disney te verkopen voor een markt conforme prijs. De markt conforme prijs wordt bepaald door een onafhankelijke expert, maar Disney heeft al gegarandeerd dat de verkoopprijs minimaal zal worden gebaseerd op een vastgesteld totale waarde van Hulu van 27.5 miljard Amerikaanse dollars.

Disney en Comcast zijn tevens overeengekomen dat Hulu’s recente aankoop van de aandelen van AT&T gedeeld zullen worden betaald op basis van percentage in aandelen. Comcast heeft tevens de mogelijkheid maar niet de verplichting om deel te nemen aan toekomstige investeringen. Disney is tevens overeengekomen dat alleen op jaar basis niet meer dan 1.5 miljard amerikaanse dollars kan worden geleend. Afhankelijk of Comcast wel of niet inversteert in hun aandelen de aandelen zullen nooit minder dan 21% bedragen waardoor Comcast gegarandeerd is op minimaal 5.8 miljard dollar.

Tevens heeft Comcast in een overeenkomst met Hulu dat ze tot 2024 beschikking hebben over de NBCUniversal content als ook het live uitzenden van de NBCUniversal zenders. Tevens zal Hulu beschikbaar zijn op het Xfinity X1 platform. NBCUniversal kan de meeste content overeenkomsten beindigen in de aankomende 3 jaar. Tevens heeft NBCUniversal het recht om na 1 jaar content op hun eigen streaming platforms te tonen die nu exclusief voor Hulu worden geproduceerd. Hulu betaald daarvoor dan een gereduceerd bedrag.

Nu Disney volledig controle heeft over Hulu kan deze op de manier worden ingezet zoals Disney dat wenst. Hoogstwaarschijnlijk zal Hulu internationaal worden uitgerold waarbij Disney+ een optie is binnen Hulu voor een gecombineerde prijs. Wat dit betekent voor Nederland is tot op dit moment nog onduidelijk.